четвъртък, 5 януари 2017 г.

Свинска плешка на фурна с картофено пюре


Както вече съм ви показвал в един по-стар пост за свински джолан, да си сготвим крехко и вкусно месо не е никак трудна задача. Нужно е просто малко внимание към детайлите и всичко се получава както трябва. Техниката е общо взето една и съща и тук, в случая обаче както виждате пюрето оранжавее, защото основния зеленчук, който сложих в тавата бе морков.

Ето и продуктите:

За печеното свинко: 

  • цяло парче свинска плешка, мисля че беше около 1 кг. това
  • 1 голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • стръкче пресен розмарин, може и друга подправка по ваш избор
  • парченце краве масло
За картофеното пюре:
  • няколко картофа, белени
  • масло
  • прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
Начин на приготвяне:

За печеното свинско:
  • парчето свинско месо запечатвате за няколко минутки до златисто от всички страни, към края добавяте маслото и стъкче ромарин, оваляте добре от всички страни
  • Слагате месото в тава заедно с останалия сос от тигана. Добавяте морков нарязан на едро, глава лук на 1/4 и 2-3 скилидки чесън. Всичко това около и под месото.Овкусявате всичко добре със сол и черен пипер. Сипвате малко водичка и покривате с фолио и печете около 2ч. на 150 градуса, като първите 20-30мин печете на силно загрята фурна на 200 градуса, след което намалете.
  • Сосът за печеното направете като пасирате зеленчуците и соса от тавата до желаната консистенция. Много е вероятно сосът да е една идея по-солен, ако това е така не ви притеснявайте, след като го добавите към месото всичко ще си дойде на мястото, стига да е прекалено солено :)
За картофеното пюре:

  • Сварете добре картофите, като предварително ги обелите. След като са сварени изсипете почти цялата вода, оставете съвсем малко от нея
  • Довавете маслото, сол и ч.пипер на вкус и малко прясно мляко.
  • Пюрирайте добре с ръчна преса за пюре до гладко и започете да добавяте по още малко мляко докато пюрето не стане много леко и гладко. Уверете се че е много добре овкусено на сол и черен пипер. От солта трябва да започне леко да сладни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!