сряда, 4 януари 2017 г.

Постна гръцка мусака

Класическата гръцка мусака се приготвя с месо (кайма), но пък ние както вече се знае хапваме често без месо, но това не пречи да е вкусно. Тази рецепта може да бъде намерена във всякакви разновидности - може да я приготвите само с патладжани, както е в оригиналната рецепта, може да използвате и тиквички, картофи, а може и нещо друго. Тази, която аз направих е с картофи и патладжани.
Другото характерно за тази мусака, което го отличава от нашата традиционна мусака - това е заливката. Не е класическата заливка с кисело мляко, която правим, а е сос бешамел ... Прекрасен е! За ме

Продуктите:
  • около 1кг. картофи 
  • 2 големи патладжана
  • 1 консерва домати
  • лук
  • чесън
  • босилек
  • сол
  • черен пипер
  • канела
  • зехтин
За заливката (Сос Бешамел):
  • 500мл. прясно мляко
  • 50гр. масло
  • 50гр. брашно (2 с.л.)
  • индийско орехче
  • сол
  • черен пипер
Начин на приготвяне:
  • Картофите нарязвам на шайби по около 1см. дебелина и бланширам за 6-7мин. до полуготовност
  • Патладжданите реша на ленти по дължина, малко по-натънко отколкото картофите и пека върху хартия във фурната за 15тина минути да поомекнат добре
  • В тиган сотирам наразаните на ситно чесън, лук, добавям доматите и и варя докато се посгъсти, овкусявам на сол и пипер, добавям малка щипка канела (може и да не слагате ако не обичате), докавям малко ситно нарязан босилек
За сосът бешамел:
  • В тиган разтопявам маслото, когато почне да цвърчи добавям брашното и разбърквам добре с готварка тел. Става суха гъста кашичка.
  • Веднага добавям малко от млякото и разбърквам до хомогенна каша. Започвам да добавям мялкото на порции и да бъркам докато изсипя цялото мялко и сгъстя до нужната гъстота
  • Овкусявам със сол, черен пипер и индийско орехче (по възможност прясно настъргано)
Време е за реденето:
  • на дъното нареждам един ред картофи, след него ред патладжани и заливам с цялото количесто доматен сос
  • Отгоре нареждам останалата част от картофите и патлаждани
  • Заливам със сосът бешамел и пека на грил (горен реотан) в добре загрята фурна на 200 градуса до златисто - около 20-30мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!