Класическата гръцка мусака се приготвя с месо (кайма), но пък ние както вече се знае хапваме често без месо, но това не пречи да е вкусно. Тази рецепта може да бъде намерена във всякакви разновидности - може да я приготвите само с патладжани, както е в оригиналната рецепта, може да използвате и тиквички, картофи, а може и нещо друго. Тази, която аз направих е с картофи и патладжани.
Другото характерно за тази мусака, което го отличава от нашата традиционна мусака - това е заливката. Не е класическата заливка с кисело мляко, която правим, а е сос бешамел ... Прекрасен е! За ме
Продуктите:
Продуктите:
- около 1кг. картофи
- 2 големи патладжана
- 1 консерва домати
- лук
- чесън
- босилек
- сол
- черен пипер
- канела
- зехтин
За заливката (Сос Бешамел):
- 500мл. прясно мляко
- 50гр. масло
- 50гр. брашно (2 с.л.)
- индийско орехче
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Картофите нарязвам на шайби по около 1см. дебелина и бланширам за 6-7мин. до полуготовност
- Патладжданите реша на ленти по дължина, малко по-натънко отколкото картофите и пека върху хартия във фурната за 15тина минути да поомекнат добре
- В тиган сотирам наразаните на ситно чесън, лук, добавям доматите и и варя докато се посгъсти, овкусявам на сол и пипер, добавям малка щипка канела (може и да не слагате ако не обичате), докавям малко ситно нарязан босилек
- В тиган разтопявам маслото, когато почне да цвърчи добавям брашното и разбърквам добре с готварка тел. Става суха гъста кашичка.
- Веднага добавям малко от млякото и разбърквам до хомогенна каша. Започвам да добавям мялкото на порции и да бъркам докато изсипя цялото мялко и сгъстя до нужната гъстота
- Овкусявам със сол, черен пипер и индийско орехче (по възможност прясно настъргано)
Време е за реденето:
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!