сряда, 27 януари 2016 г.

Леща яхния

 

Мисля, че най-сетне открих точната рецепта за тази класичка гозба. Уж простичко ястия, но преди време като съм я готвил всеки път ставаше различна, като нерядко резултатът не бе задоволяващ. Вероятно, защото всеки път съм правил нещо различно. Нещо на което не съм обръщал внимание, което съм смятал,  че е незначително или просто съм пропускал. Истината обаче е, че ако искаме някакъв стандарт всяко нещо е важно - точните продукти, тяхното качество и количество, технология на приготвяне. Тези правила важат за абсолютно всичко. Откакто започнах да следя по-стриктно качеството и количеството на продуктите, започнах да засичам времето за приготвяне, да експериментирам с градусите и т.н.  започнах да осъзнавам истински важността на всички фактори. Затова, на първо място гответе с качествени продукти, доколкото това е възможно разбира се и другото, което ще кажа още сигурно 100 пъти - специалната съставка ... Любов! Без нея и най-добрите продукти да сложите няма да стане толкова вкусно!

Продукти за около 6 порции:
  • 250 гр. леща
  • 1 глава лук кромид
  • 1 глава чесън (10-тина скилидки)
  • 1 морков
  • 50 гр. глава от целина
  • 4-5 с.л. домати от консерва
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • брашно
  • чубрица
Начин на приготвяне:
  • Накиснете лещата в топла вода минимум 8-12 ч. преди да я готвите. Подмете водата от накисването с прясна такава преди готвене. За яхния сипвате вода да покрие около 3 пъти количеството леща или около 1.5 л. Оставяте да заври, след което намаляте огъня и оставяте да къкри на слаб огън (за ориентир 2 от 6 на моя котлон) с леко открехнат капак.
  • След около 1/2 ч. нарязвате лука, моркова и целината на ситно, а скилидките чесън обелвате и оставяте цели. Добавяте всички зеленчуци и варите още около 1/2 ч.
  • След като се уверите, че лещата е увряла, в тиган загрейте 4-5 с.л зехтин. В момента, в който зехтинът започне леко да пуши го дърпате от огъня и сипвате първо 1 с.л. брашно, след което и 1 с.л. червен пипер и разбърквате интензивно (тигана се сваля от огъня за да не се прегори червения пипер).
  • Добавяте 4-5 с.л домати от консерва (само месестата част, без сока) и връщате на огъня, като отново бъркате интензивно, междувременно намаляте котлона на среден огън.
  • След като разбъркате добре доматите се получава гъста кашичка. Започвате да добавяте от бульона на лещата черпак по черпак и да разбърквате добре след всеки. След 2-3 черпака ще имате гъст сос, който трябва да изсипете обратно в лещата.
  • Добавяте сол, ч.пипер и чубрица на вкус и оставяте ястието да покъкри 5 мин, след което може да сервирате!
Полезна информация:

Ако се чудите защо пък точно 8-12 часа трябва да се накисва въпросната леща, отговорът ще намерите в изображението по-долу. За подробна информация може да последвате линка, който съм посочил като източник.
 Източник: http://nadiapetrova.bg/2015/01/soaking-chart/

неделя, 24 януари 2016 г.

Моят пухкав омлет


Днешното ми предложение е крайно непретенциозно и мисля, че е излишно да казвам в колко хиляди варианта съществува. Отлично средство да се отървете от остатъците в хладилника или поне от част от тях :) Едва ли има много хора, които да не могат да си направят омлет, но истината е, че и дори най-простите ястия си изискват дадена техника и затова реших да споделя моята. Не казвам, че е най-добрата, но при мен работи безотказно, а омлетите стават сочни, пухкави и ароматни! 

Ето и моята версия днес:
  • 2 яйца
  • малка бучица сирене
  • няколко резенчета кашкавал
  • малко чоризо останало от Коледа (добър заместител би бил някакъв мек шпеков салам)
  • 1/2 малка зелена чушка 
  • сол
  • ч.пипер
  • червен пипер
  • сода бикарбонат
  • тънко резенче масло
Приготвяне:
  • В купичка разбивам яйцата, довям всички продукти нарязани/натрошени на ситно (без кашкавала), добавям по щипка от солта, ч.пипер,червения пипер и содата.
  • В предварително загрят тиган (моят е за палачинки 25см) добавям резенчето масло, което разтапяйки се веднага разнасям из целия тиган с въртеливи движения (на тигана :D).
  • Изсипвам сместа в тигата, разнасям я равномерно и веднага намалям огъня до средно ниво (3 от 6 при мен)
  • След 3-4 мин, когато омлета стегне добре от горната страна и се запече до леко златисто отдолу слагам резенчетата кашкавал, така че да покрият половината омлет, след което с помощта на шпатула го прегъвам на две, така че кашкавалът да остане по цялата дължина на омлета между двете половини
  • След като се поразтопи кашкавалът прегъвам още на две (може и да се пропусне тази част) и сервирам с гарнитура от свежи зеленчуци - в моят случай чери доматки 

П.С Толкова бяхме гладни, а исках да добавя нещо за декорация и в бързината единственото, което можах да измисля за цвят бяха тези тънки лентички морков, които даже нямах време да издокарам и приличат по-скоро на нещо странно изцвъкано, но не и на декорация, ама и това май си има чар... спомевам го, защото сигурно някой ще се зачуди - Аджаба, тоз к'во се е опитал да направи с тези лентички морков?! :D Хайде да ви е сладко!


петък, 22 януари 2016 г.

Пъстърва/Лаврак на фурна

Като многото страдащи от оковите на системата и аз се наредих в списъка с онези... дето ще дължат едни пари, на едни банки, няк'ви си години там (или пък десетилетия, все тая!). Ама к'во да се прави... иначе трябва да ходя да гоня дивото по Западналия запад дето талибаните ходят да щипят булките по площадите. И затова си рекох ... вземи си тия дебели кредити чедо, да не сА мъчиш! Хубаво, ама то не е само зимането, трябва после и да се връщат... да, ама някой път човек се захласва волно неволно с нещата, дето са на дневен ред и забравя. Така и аз! Три дни след падежа на потребителския ми кредит (пък да ви е яд, имам си и жилищен!) случаааайно се сещам, че трябва да внасям пари, ама това към 23:00 часа... :D Навивам набързо алармата и лягам, за да мога да стана рано рано и да ходя да го плащам, че онзи дето 5 месеца ми инсталира кухнята ще идва да ми слага вратичките дето ги чакам от миналата година, та да съм навреме у нас, че недай си боже съм го изтървал ще чакам още месец, два...поне! Кредита платих и навреме даже стигнах, ама вратичките пак не са това, което трябваше да са... ама ги оставих, че вече съм уморен и не мога да се занимавам повече.. но за това ще ви споделя в някой друг пост, а може и за "прекрасните" си впечатления от БГ доставчиците на различни по вид услуги като цяло.

Ще си кажете - тоз е луд, в заглавието пише за няк'ви пъстърви, пък той тука ни говори глупости. Може и така да е, ама пъстървите си бяха там, излизайки от банката онзи ден, точно срещу мен си имаше магазин за риба и аз като един предвидлив домакин, на който му е празен хладилника реших да се възползвам, че видиш ли после не ми останало време и сили да ходя да се занимавам с разни покупки. И така, рибката бе изчистена, затова само я измих добре, подправих със сол, ч.пипер, червен пипер, няколко кръгчета лимон и лук отгоре, отдолу, отвсякъде  и китка розмарин и я метнах да си почива на хладно и да чака вечерта да я натикам във фурната. Ако нямате пресен розмарин и сухият ще свърши работа. Завивам тавата хубаво с фолио, една хубава струйка зехтин и на малко по-горно ниво на фурната готвя в загрята на 200º за около 15 мин., след кето махам фолиото и запичам за още толкова. Ако случайно се чудите дали е готова гледайте окото - ако е побеляло значи е готова (така съм чувал). Хапнах аз едната от двете за вечерта и на другия ден жена ми като се прибра от далечния Юг (студентка задочно) и ми завидя и вика и аз пък искам, ама нали знаеш каква?! Знам аз - Лаврак, та ходих да купя един такъв за нея и го сготвих по долу-горе същата схема, само че междувременно бях се поровил из нета за разни рецепти и пинизи и реших да ги приложа. Не може да не ви се е случвало да ви залепне кожата на рибата за дъното на тавата, ако е така ето ви решението - като я слагате в тавата и подлагате 4-5 кръгчета лук. Елементарно, ама аз лично не съм се сещал. И другото, което пробвах е да направя напречни  разрези по рибата и тогава да я овкуся. Да ви кажа това с разрезите наистина върши по-добра работа, рибата се овкусява много по-добре, както и равномерно и мисля занапред така да си я готвя! И да не забравяте да хапвате по-често риба, че по мое скромно проучване измежду шепа познати, всички обичаме много риба, ама сравнително рядко хапваме, което е странно, не мислите ли?

събота, 16 януари 2016 г.

Ризото с пилешко филе и броколи


Онзи ден се поразрових из старите ленти и намерих едно ризото, което е много успешно и много го харесвам. Е... скоро не съм го праиготвял, но това не ми пречи да ви споделя тази рецепта. Оризът отново е Арборио, така че ако искате да прочетете повече информация за него, както и да видите от къде може да си го закупите, вижте тази статия. Рецептата е лесна, готви се сравнително бързо и е много подходяща за обяд или вечеря, подходяща да изненадате гости с нея.

Продукти за 2-3 порции:
  • 1/2 ч.ч ориз Арборио
  • 200 гр. пилешко филе
  • 1/2 китка броколи
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малък морков
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • течна готварска сметана
  • пармезан 
Начин на приготвяне:
  • Пилешкото филе подготвям предварително, като изрязвам разни ципички и пр. , след което го правя на пържолки или жулиени. Препоръчвам да мариновате 12-24 ч. преди да го готвите. Моята обичайна марината е от чесън, сол, зехтин черен пипер, дижонска горчица, лимон. Количества не казвам, защото правя всичко на око. За напред ще споделя в повече детайли тази марината и разновидностите и, които аз правя. Ако нямате желание и време за това и без марината ще стане. 
  • Броколите почиствам на средно големи розички и бланширам във вряща подсолена вода за 3-4 мин. (харесвам ги леко хрупкави), след което оставям да се отцедят
  • Пилешкото филе изпичам в добре загрят тиган с незалепващо покритие до златист загар, обикновено му трябват около 3 мин. от страна, като това време може да варира взависимист от това колко дебели са пържолките. Котлона не на максимално силно, защото рискувате за ги загорите (4 от 6 при мен). След като са готови ги оставям да си почиват настрана
  • В уок тиган на силен огън запържвам лука, чесъна и моркова нарязани на ситно (може и без моркова). След като лука и чесъна започнат да пожълтяват добавям ориза, разбърквам го леко (не го пържа) и започвам да добавям вода към него. Добавям 1 черпак, бъркам постоянно, когато водата се поеме от ориза добавям следващ черпак и така докато ориза не е готов. Цялата тази процедура отнема около 30 мин. 
  • Вместо вода може да ползвате кубче пилешки или зеленчуков бульон, но аз никак не съм им фен (мисля, че са вредни), затова препоръчвам да ползвате такъв само ако е домашно приготвен
  • След като ориза е готов (опитвайте го докато не достигнете желаният резултат), го оставям с недоизвряла вода/бульон (да кажем последния черпак), добавям пишешкото филе нарязано на хапки, броколите, добавям около 50 мл. течна готварска сметана, овкусявам със сол, черен пипер разбърквам добре, оставям минутка, две, за да може филето и броколите да се позатоплят добре и свалям от огъня.
  • Офермям оризът, като използвам купичка  и го сервирам с настърган пармезан. Може и да се заиграите с някаква друга декорация при добро желание, надявам се моята измишльотина да ви хареса. 

понеделник, 11 януари 2016 г.

Пушен боб яхния със свинско


Всеки път като готвя боб и се чудя защо не хапвам по-често това страхотно ястие :)
Бях изключил за кратко месото от менюто през последната седмица, разбира се не без причина - тежки Коледно-новогодишни угощения изцяло на месно ниво. Явно обаче седмица ми стигаше и бях решил, че не е лошо да поразшетам по пазарите, а също и да видя какво ще си харесам в месарницата. По пътя вече си бях наумил някакви неща и уж влезнах за кайма (щях да пълня тиква), ама в крайна сметка ми хареса свинското месо за готвене и си взех от него. Мислех да пробвам да го смеля с блендера тъкмо да пробвам дали ще стане и пак щях да напълня тиквата. После на път към колата съвсем случайно видях магазинът, който търся от доста време - магазин за подправки. Общо взето всичко, за което можах да се сетя го имаха. И понеже напоследък търсих в абсолютно всички супермаркети пушен пипер и никъде не намерих, това бе първото, за което се сетих да попитам и за мое щастие имаше - даже 2 вида. След като се прибрах и видях, че съм накиснал боб от предната вечер (бях забравил) и ми светна, че мога да пробвам да го сготвя със свинското, което взех и да му придам пушен дъх с пипера, който току що бях взел, и запретнах ръкави!

Продукти:
  • 250 гр. бял боб (накиснат предварително за 24ч.)
  • 400 гр. свинско за готвене (шарено месо, което обикновено е на хапки)
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • корен целина
  • 1 морков
  • 1-2 домата белени от консерва
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • сух джоджен
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин (олио)
Приготвяне:

Варене:
  • В тенджера запържете месото с 1-2 с.л. зехтин (запържвам леко от всички страни докато хубаво побелее)
  • Нарежете на ситно 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков и 1 резен от главата целина около 1-2 см. дебел (обелете с белачка за картофи преди да нарежете на ситно). Добавям всичко към вече запечатаното месо. и пържа още няколко минутки. 
  • Изплаквнете накиснаният боб и го добавям в тенджерата заедно с около 1л. вода.
  • След като заври намалете котлона колкото едва да къкри (2 от 6) и варете под капак до готовност, в случая ми отне не повече от 90 мин.
Запръжка:
  • След като боба уври, запечете на в горещ сух тиган 2-те с.л. брашно за около минутка две като разбърквате (ще започне леко да пожълтява). След това го пресипете в удобен съд и отделете настрана
  • Нарежете втората глава лук на ситно и запържете в същия тиган в 3-4 с.л. загрята мазнина
  • В момента, в който лука придобие златист вид дръпнете от котлона и намалете огъня (3 от 6)
  • Добавете 1 с.л. обикновен червен пипер и 1 с.л пушен червен пипер и разбъркайте веднага, след което сложете брашното, както и 1-2 белеми домата от консерва, върнете на огъня и разбъркайте, като наситните добре доматите. Водата от доматите ще изври много бързо и ще получите суха гъста кашичка.
  • Започнете да добавяте на малки порции течност от сварения боб, като разбърквате постоянно. На втория, третия черпак ще получите хомогенна гъста каша (уверете се, че няма бучки)
  • Добавете кашата обратно към боба в тенджерата, добавете голяма щипка сол, смлян черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркайте добре и оставете за къкри за 10-тина 
И няколко цифри за боба, които може и да втрещят феновете на модерна храна. Видях го в един пост във фейсбук, но после не успях да го намеря за да ползвам колажа, затова си направих труда собственоръчно да сваля данните от интернет, като източник съм ползвал един от популярните сайтове за фитнес. Изводите оставям на вас:



Източник: http://www.bb-team.org/


неделя, 10 януари 2016 г.

Пълнозърнеста питка със сирене



Днешната ми рецепта е за онези, които си мислят, че е много трудно човек да си омеси нещо домашно. На рецептата попаднах съвсем случайно в един сайт (ще го посоча по-надолу като източник),реших да я пробвам и се получи от първия път. След това повторих и потретих и няма грешка. Всеки път си става все така добре. Аз обаче я правя двойно по-малка, понеже сме 2ма души вкъщи, които по принцип не ядем бял хляб от години и не ни се иска да прекаляване с тестените изделия. Последният път реших да я направя като смеся бяло и пълнозърнесто брашно 50/50 и това е, което всъщност ще ви представя днес, просто защото нямам снимки на предната, иначе бих казал че и двете станаха много хубави, даже на мен ми хареса повече първата, а не тази с пълнозърнестото, но въпрос на вкус :) По мое скромно мнение формата ми идва голяма за тази питка (26см.), затова ако имате по-малка препоръчвам да използвате нея.

Продукти:
  • 210-220 гр. пшенично брашно
  • 210-220 гр. пърнозьрнесто брашно
  • 120 мл. хладка вода
  • 120 мл. хладко прясно мляко
  • 100-120 мл. олио
  • 100-150 гр. сирене
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар (ако ще правите сладки кифлички удвоете)
  • 20 гр. прясна мая 
  • 1 жълтък за намазване
Приготвяне:
  • Разтварям маята в малко хладката вода, заедно със захарта
  • В купа пресявам брашното, след което правя кладенче в средата и добавям разтворената мая, заедно с прясното мляко, водата, олиото и солта
  • Оюесвам до меко тесто, покривам с кърпа и оставям да втаса на топло за около час (ориентировачно трябва да удвои обема си)
  • След като втаса върху работен плот поръсвам малко брашно и разточвам на кора с приблизителни размери 25/50см.
  • Поръсвам около 150гр. сирене натрошено на ситно по цялото тесто, след което навивам на руло по широката страна
  • Нарязвам рулото на шайби широки около 3-4 см. Получават се приблизително 13-15 шайбички.
  • Двете крайни шайби от двете страни слагат в центъра и около тях нареждам останалите както е показано на снимката по-долу

  • След омесването и нареждането питката леко спада, затова ако не бързате може да я оставите да втаса втори път за около 40 мин., след което се разбива жълтъка на 1 яйце, намазва се и се пече на 180º за около 25 мин. Аз лично пека на вентилатор. Смятам, че на горно и долно пак ще си стане хубава, може би ще отнеме малко повече време.
Ами, толкова от мен ... и да се похвалите като я направите и да кажете дали ви е харесала!


Източник: http://www.zajenata.bg

сряда, 6 януари 2016 г.

Бананово-какаови мъфини (Обновена)


И за пореден път купчина полу-черни банани вкъщи... Какво що правим, все остават. Този път "виновникът" бе майка ми, която беше взела около 1кг. идвайки на гости за Коледа. Да, ама и ние бяхме взели ии... ДА!

Доста се позачетох снощи в различни рецепти и в крайна сметка се спрях на тази Канибалската, просто наистина имах доста банани, а повечето рецепти, които видях бяха с 1бр, докато тази е с 3бр. Понеже същият ден бях на пазар за "модерни храни" реших да направя леки заменки в рецептата - вместо обикновена захар добавих кафява захар Мусковадо, бях си взел и някакъв нов "модел" Пълнозърнесто брашно, та го включих и него в играта, като го смесих 50/50 с обикновеното. Накрая в сместа добавих и 2 лъжици мед. Нещо обаче пак не са ми сладки кексчетата. Явно въпросната захар не е толкова сладка колкото другата, затова препоръчвам ако ползвате такава да увеличите дозата - може би двойно. Ааа, и още нещо - понеже нямам от тези модерните формички за мъфини ги изпекох в купички за крем карамел, като разбира се леко намазних формичките преди това и ги отупах с брашно.


Не виждам смисъл наново да пиша рецептата, след като вече я има, затова просто ще ви пренасоча при моята комшийка по блоГ - Храна за мойте канибали

Все още ги мъдря дали да не им измисля някакъв топинг - върти ми се нещо с шоколад и мента. Ако пробвам и се получи, ще обновя статията с повече инфо.
Като цяло съм доволен от рецептата, нямах никакви проблеми, изпекоха се добре, станаха пухкави, само сладостта ми бяга и може би нещо, с което леееко да подсиля банановия аромат. Явно като в повечето рецепти ще се наложи да ги направя още няколко пъти и да поекспериментирам малко за да оцеля точно в 10-ката. А може би имам прекалено завишени очаквания и съм прекалено самокритичен ;) Така или иначе кексчетата станаха добре и ще бъдат изконсумирани. Да ви е сладко на тези, които също решат да ги опитат!

=====================================================================
07.01.2016

Такаааа,

заиграх се Аз лекичко с тези сладури и се оказа, че позират много хубаво за снимка, та реших да ви споделя. Това което направих:

1. сложих около 60-70 гр. млечен шоколад на водна баня в една малка плитка алпака чинийка и докато се разтапяше стрих 10-тина листа мента с въпросната захар Мусковадо. След като шоколада се разтопи, добавих захарта с ментата, разбърках ги и хубаво отопих шапчиците им с въртеливи движение, след това ги оставих да изстинат добре. Ето го и резултата:





вторник, 5 януари 2016 г.

Яйца на очи с праз лук


Не съм го вярвал, но ето че днес ще ви споделя рецепта, която съм научил от баща си. Едно време често обичаше да си хапва такива, само където не си правеше 2-3, ами изяждеше както той самият казва един картон :D Българска му работа...

Разбира се, бързам да кажа, че у дома не винаги той ги е приготвял (че знам, че майка ми ми чете словоизлеянията и ще вземе да се обиди), но понеже това май е единствената рецепта, която ми е показвал лично я наричан на него :)

Нещата са много простички ... В тиган загрявате малко мазнина (зехтин, олио), нарязвате на тънки до средни шайби праз лук (долу горе такова количество, което да покрие дъното на тигана), задушавате на среден огън за няколко минути да омекне и да се позачерви, чуквате яйцата отгоре и похлупвате с капак за още няколко (5-6) мин. Поръсвате със сол, ч.пипер, червен пипер и сваляте от тигана по възможност без да ги разкъсвате, те си стават едно цяло ... Разбира се за целта ще ви е нужен хуваб тиган с незалепващо покритие. Адски обикновено ядене, но много ми харесва, много обичам праза, който е станал леко сладникав и хрупкав на места и в комбинация с яйцето...ММм..Да ви е сладко!

неделя, 3 януари 2016 г.

Яхния от тиквички с нахут


Днешното ми предложение е много много бързо и непретенциозно! Би могло да бъде приготвено от абсолютно всеки с минимални умения в кухнята. Тук ще спомена, че има 2 варинта - бърз и бавен. Бавният изисква нахута да бъде накиснат за едно денонощие, след което трябва да уври. В моят случай нахута е от консерва и не изисква никаква обработка.

Ето и продуктите:
  • 2 бр.средно големи тиквички
  • 2 глави кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • зехтин (олио)
  • 1 ч.л сол
  • ч.пипер
  • 1 с.л. (равна) къри
  • 1 с.л. (равна) червен пипер
Начин на приготвяне:
  • Нарязвам лука и морковите на едро, чесъна на ситно. В тенджера (в моят случай 3л.) загрявам 3-4 с.л. зехтин, запървам първо лука и морковите, после и чесъна (ако сложа чесъна в началото рискувам да изгори). 
  • Когато лукът поомекне добавям 1 ч.л. червен пипер запържвам леко (внимавайте да не прегори), след което добавям тиквичките нарязани на кубчета (не ги беля), заедно със солта.
  • След като тиквичките леко се позапържат добавям кърито, разбърквам добре и наливам вода колкото едва да покрие продуктите. Изчаквам да заврат и намалям огъня (в моят случай 3 от 6)
  • Понеже ние харесваме тиквичките да са леко хрупкави, аз лично варя за около 15 мин. като периодично бъркам за да не загори, след което добавям нахута и свалям от огъня след минутка, две. Ако желаете зеленчуците да са хубаво оврели, мисля че около 25 мин. ще са ви напълно достатъчни.
  • Ако желаете може и да сгъстите с брашно. Дебела струйка течна готварска сметана също би сплотила нещата. В моят случай сервирах без сгъстяване. 
Не забравяйте да опитвате гозбите си по време на готвене и преди да сервирате. Това е единственият начин да предложите храната с вкус, който смятате, че ще се хареса и на другите, в противен случай рискувате да пропуснете нещо!
Полезна информация:
  • Нахутът, още наричан леблебия (когато е печен) е растение от сем.Бобови. То е една от най-рано култивираните култури от човека.
    При нужда от варене, накиснете предварително 12-24ч., сменете водата преди и по време на варене.
    Той е добър източник на белтъчини, съдържа големи количества витамин Е, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. За бременните може би ще е полезно да знаят, че е добър източник и на фолиева киселина, а за онези който внимават с приемането на мазнини ще кажа, че съдържанието на такива е по-ниско всравнение с други ядки (орехи, фъстъци и др.)
  • Къри (подправка) представлява микс от подправки със сравнително стандартизиран състав, но няма точно съответствие с оригиналната рецепта на смеската от подправки. Най-често използвани подправки за къри са куркума, кориандър, кимион, червен пипер, сминдух. В миксовете може да се срещнат също и джинджифил, ч.пипер, канела, кардамон, индийско орехче, карамфил.

събота, 2 януари 2016 г.

Талиатели с хамон, рукола и чери домати


Както вече съм споменавал италианската кухня ми е любима и често си похапваме паста вкъщи, като основно готвя талиатели. Напоследък избягваме месото, нищо че покрай коледа си беше яко месно менюто, но този път не ми беше трудно да убедя жена ми. Причината е един хамон, който пристигна, като коледен подарък от сестра ми от Испания. Нещо много и се ослади и нямаше против да е част от продуктите. Вече съм приготвял нещо доста подобно - може да го видите ТУК.

Продукти (за 2 порции):
  • 250 гр. талиатели (1/2 пакет)
  • 1 глава лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • 7-8 чери домата
  • 50гр. хамон
  • каперси (2 ч.л.)
  • шепа рукола
  • сол
  • захар
  • ч.пипер
  • зехтин
  • пармезан 
  • сметана (опционално)
Приготвяне:

Ако не сте прочели другата статия с фетучините ето начина на приготвяне накратко:

В тенджера завирам вода, добавям сол, зехтин и пускам талиателите за се варят за 4 -4:30 мин. След това ги изсипвам в гевгир и изплаквам със студена вода да прекъсна процеса на готвене. На вече загрятият котлон в тиган загрявам 1 с.л. зехтин, запържвам леко лука и чесъна нарязан на ситно, след това добавям и чери доматите нарязяни на 2 или 4 и каперсите, заедно с щипка сол и захар, държа не повече от минута, изсипвам талиателите и хамона вътре, разбърквам за да се смесят добре и сервирам. Може да сложите малко течна готварска сметана непосредствено преди да ги свалите от котлона (примерно 30-50мл.). Поръсвам с рукола, пармезан и сервирам. Може да залеете с още малко зехтин по желание, болековото песто също е опция. Да ви е сладко!