събота, 30 април 2016 г.

Великденски козунаци! (Обновена)

Тази година Великден е малко по-различен. Различен заради това, че достигнах кулинарната си зрелост да приготвя собственоръчно козунаците у дома. Чувал сум доста коментари от типа - Много е сложно, трудно е, трябва опит и т.н. Истината обаче е, че май основното изискване е човек да има мерак и да отдаде нужната любов и внимание на целия процес. Всъщност тази рецепта е универсална, така че ако някога за нещо се чудите защо не се получават нещата просто си задайте въпроса дали ли сте дали всичко от вас.. случвало ми се е да не съм и това да е била прчината за неуспехите ми, а да съм търсил причината другаде.
В този случай обаче неуспех нямаше... Нещата си станаха като по учебник (почти)... без някакви сериозни ексцесии и с някой малки забележки при първия опит, което е нормално разбира се! Ако бях го направил перфектен първия път щеше да я цяло чудо. Искам да ви кажа, че това е вкусът от детството и съм адски щастлив, че го открих. Купиените козунаци отиват в историята.

Рецептата е комбинирана от две рализчни места и е идеална за форма 28-30см., моято е 26см., затова стана малко по-големичък.

Ето и нужните продукти:
  • 5 яйца
  • 200 мл. прясно мляко
  • 850 гр.брашно
  • 1 пакетче прясна мая (42гр.)
  • 250 гр. захар
  • 1 лимон
  • 1/2 голям пакет масло или 120-130гр.
  • 20-30гр. олио
  • щипка сол
Начин на приготвяне:

  • Всички продукти да са на стайна температура, прясното мляко да е леко затоплено
  • В купичка слагаме маята, добавяме малко мляко, щипка захар и малко брашно и разбъркваме да се разтвори добре маята и да стане на кашичка. Оставяме на топло да втаса 15-30мин.
  • През това с половината захар разбивам 4 яйца + 1 белтък, жълтъка отделям настрана за намазване накрая. Не прекаляваме с разбиването, идеята е да се разтвори захарта. Другата половина от захарта разтварям в топлото мляко. Сега... тук незнам дали има смисъл от това разтваряне на захарта отделно при яйцата и при млякото, но така го пишеше в едната рецепта, затова и го следвам
  • Разтопявам маслото
  • Пресявам брашното в купа, правя кладенче и в него изсипвам всичко (яйцата, прясното мляко, шупналата мая, разтопеното масло, щипка сол, 20-30гр. олио слагам го на око). Настъргвам кората на един лимон и изцеждам сока (внимавайте със семките).
  • Разбърквам добре всичко докато сместа поеме брашното. 



Тук според мен е един от най-тънките моменти. Тестото е меко и лепкаво, лепи се яко по пръстите.аз добавям още по малко брашно на 2-3 пъти, докато почти спре да лепне, после намазнявам ръцете с малко олио, омесвам 2-3 пъти. От това, което успях да усетя за тестото идеята е да се запази максималко меко, но все пак да не залепва по плота. Достигна ли този момент почвам да бия тестото в плота едни 100-150 пъти, като през това време на 1-2 пъти ми се налага да ръсна по малко брашно и да капна малко олио, защото пак започва да залепва по плота. 
  • След като сте го набили достатъчно, омесвате пак леко с брашно и го оставяте да втаса за час-два, до удвояване на обема. Аз ползвам същата купа, в която съм го месил по-рано.

  • След като е удвоило обема си набрашнявам леко плота, вадя тестото, деля го на 4 равни топки и всяка разстилам на правоъгълник и поръсвам с плънка, след което навивам на руло, леко осуквам и издължавам. Долу горе 50-60см. дълги ги правя ролцата. След, което ползвам ЕТО ТАЗИ техника за оплитане, която видях в кулинарния сайт на Йоана.
  • След като сплета козунака го слагам в добре намазнена тавичка и го оставям да втаса втори път за около час, след което намазвам с разбития жълтик с малко водичка и пека на 160 градиса за около час.

Това, което се случи при мен е, че формата ми дойде малко по-малка за количеството тесто според мен, при което след второто втасване и когато го сложих да го пека, той продължи да набухва, аз обаче не очаквах да бухне чак толкова. Съответно като се върнах след 20 мин вече беше леееко покафенял отгоре. Веднага го свалих почти най-долу и така го допеках до края. Също така си мисля, че 1 час е малко много, може би 50 мин ще са му достатъчни.
Тук може би ми бе и най-голямата грешка при печенето, затова и в момента втасва втория, който съм направил с 3/5 от горепосочените продукти и смятам да пека в същата форма и този път да го опека перфектно на 155 градуса за около 45 мин., след което да обновя статията. А до тогава..

Прекрасни празници на всички желая и не прекалявайте с агнешкото... с бирата може!

***************ОБНОВЕНА*******************
Ето го и втория опит

Продукти:


  • 3яйца (от които 1 жълтък за намазване)
  • 500 грама брашно
  • 120 мл. мляко
  • 150 гр. захар
  • 80 гр. масло
  • 1/2 пакетче прясна мая (около 20гр.)
  • общо 100 гр. плънка (готварски шоколад, стафиди, орехи)
Печене: 45 мин на 155 градуса (без вентилатор) на ниско


6 коментара:

  1. Вторият ти опит определено е по-слънчев и по-апетитен :)Но пък първия ти е много висок! Поздравления и за двата ,чудесно си се справил!
    Честито Рождество!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб! Благодаря, доволен съм като за първи опити!

      Изтриване
  2. И двата ти опита са успешни, резултата е вкусен козунак:), за което те поздравявам!
    Честит празник! Здрави и благословени да сме!
    Светъл Великден!

    ОтговорИзтриване
  3. Бра-во, бра-во!
    Поздравления за ентусиазма и желанието да направиш домашен козунак.
    Обаче да знаеш, че това е магия и после отказване няма, камо ли пък да хапнеш купен:))
    Чудесен първи и втори опит, за себе си сам ще откриеш, че някои от съветите са излишни, други грешни, а до правилните сам ще стигнеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Веси!

      Усетих я аз тази работа. Прекрасно усещане носи правенето им. Правя хкябове, питки, но в правенето на козунаци има нещо по-специално! ;)

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!