сряда, 30 декември 2015 г.

Тиквена крем супа с мащерка


Зимата си чука на вратата и това все по-често ме кара да се сещам са благоуханни топли супички, които те сгряват целия. Тази е много почитана вкъщи! Хубавото е, че няма кой знае каква врътня покрай нея, слагаш всичко да оври, пасираш подправяш и си готов. Без много да се бавя и да губя време в приказки директно споделям съставките:

Продукти:
  • 1кг. тиква, изчистена и нарязана на ситно
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 2 средни картофа
  • целина 
  • масло
  • 30-40гр. масло
  • черен пипер
  • мащерка
  • тиквено семе
Начин на приготвяне:
Слагам водата да заври в тенждера. През това време нарязвам всички продукти, като няма смисъл да е на много дребно,защото след това така или иначе ще пасирам. След като водата заври добавям всички продукти,две големи щипки сол,изчаквам отново да заври (защото рязко я изстудяваме) и намалям огъня, колкото да къкри. Държа така докато всички продукти оврат (тиквата и морката овират последни). След това дърпам от огъня, пасирам до крем докато е гореща, добавям 2 стръка мащерка, маслото , сол и черен пипер на вкус и готово! Може да ползвате както суха, така и прясна мащерка. Ако е прясна намачкайте стръкчетата и ги добавете цели. Супата поднасям в много варианти - може да я поднесете с прясно изпечени тиквени семки (пека ги в тиган за няколко минутки), кротони, сирене, сметана. Ще оставя този избор на вас!

вторник, 29 декември 2015 г.

Сурови бонбони с брашно от рожков, ядки и сушени пловоде

 

Вече два пъти за последния месец правя от тези бонбони и въпреки, че не са по нрава на всеки, който ги опита аз много ги харесвам. Много са ароматни, хранителни, без добавена захар са и не преминавам никаква термична обработка. На всичкото отгоре се приготвят адски бързо и лесно и самият факт, че сте ги приготвили вие самите ги прави специални, винаги може да ги окрасите и поднесете според настроението, може и да се правят свободни съчинение с рецептата, просто трябва да оцелите количествата. Именно затова тези рожкови бонбини просто няма как да не попаднат в списъка с рецепти. Двата пъти, в които ги приготвят продуктите и количествата варираха, но като цяло вкусът не се различаваше много, защото ароматът на рожков и есенцията ром, която добавих и двата пъти, като че ли доминираха. Първият път за ядки използвах около 70гр. печен бадем, малко овесени ядки (около 20гр), кокосови стърготини, фурми (6-7бр), малко стафиди, голяма лъжица тахан и мед. Сместа стана много лепкава и бонбоните се оформяха доста трудно, затова се наложи да добавя малко мазнина за да олесня процеса, в случая ползвах ч.л. зехтин. Днес ще ви споделя в детайли вторият си опит, който според мен беше по-успешен.

Ето и продуктите:

50 гр. овесени ядки
100 гр. сурови орехи
20 гр. стафиди
10-20 гр. суров белен сусам
6-7 бр. фурми
1 ч.л. тахан
2 ч.л. мед
2 ч.л. с връх брашно от рожков
няколко капки есенция от ром

Начин на приготвяне:

Аз лично приготвям бонбоните с помощта на блендер, но ако нямате такъв, мисля че това няма да ви спре :) Да, малко по бавно и трудоемко ще бъде, но в крайна сметка имате да счуквате орехите, ще нарежите на максимално ситно стафидите и фурмите, овесените ядки и сусама според мен спокойно може да оставите цели. Та, в блендер слагам първо сухите съставки - овесените ядки, орехите, сусама. Смилам на много ситно, след което добавям стафидите и фурмите, след като смеля добре и тях добавям меда и тахана и накрая добавям брашното и ромовата есенция. Предполагам, че не би било проблем продуктите да се смелят и в друг ред, но тука аз си следвам някаква си моя логика, ако вашата се различава от нея - действайте, но на ваша отговорност :D

След като всички съставки се смесят добре, изсипвам сместа върху хартия за печене и от нея оформям еднакви по размер бонбони. В моят случай бонбоните бяха малко по-големи, защото бях взех едни коледни кошнички, които се оказаха маааалко по-големи и трябваше да се съобразя с тях. Излезнаха ми 12-13 бонбона. Ако ги правите с по-малък размер предполагам ше ги докарате до към 16-18. Завърших бонбоните по различен начин - някой овалях в рожков (придобиват класическа трюфел визия), други в сусам, а трети в шоколадови пръчици Може да ползвате също кокосови стърготини, вероятно и куп други неща - въпрос на въобръжение! Бонбоните обикновено прибирам в кутия в хладилника за няколко часа да стегнат добре преди консумация. Онзи ден хвърлих око на няколкото оцелели след празниците и установих, че дори и стоейки отвън на стайна температура не бяха се размекнали, така че е възможно и да могат да минат без хладилник. Толкова от мен за днес, желая ви весело посрещане на новата 2016!

 Малко сники от опит 1:


Ето и втори рунд:


неделя, 20 декември 2015 г.

Спаначен киш с 3 вида сирена


Петък вечер.. доста изморен, но и твърдо решен въпреки, че часът е почти 22:00 да пробвам да сготвя нещо, което никога през живота си не съм пробвал. Не знаех колко сложно ще е приготовлението, затова нямах и никакви очаквания, бях готов и за евентуален провал. Жена ми много хареса спаначените кюфтета (ще ги споделя малко по-натам, защото нямам снимков материал за тях), които и направих преди 2 седмици и затова бях реших да заложа отново на нещо спаначено. Понеже миналата седмица бяхме на гости на родителите и, и там ни подариха купища покъщнина за новия дом, сред която и 2 форми за пай, ми хрумна да пробвам някъв спаначен пай, киш, тарта..каквото там си харесам по снимки из нета.
Поразгледах, почетох и установих, че няма да следвам точно нито една от тези рецепти (сефте!), но за тестото ще бъда стриктен, защото такова до сега не съм месил. Бях "на гости" при Вероника (Ginger Cookies), бях при Йоли, посетих и Бети - все топ блогърки и големи майсторки. В крайна сметка за тестото избрах рецептата на Бети, но с малко по-малко масло, а за плънката импровизирах, като се съобразявам с това което имам в хладилника.

Ето и продуктите:

За тестото:
  • 300гр. брашно
  • 1 яйце
  • 125гр. масло (1 малък пакет)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. вода
За плънката:
  • 300гр. спанак
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 2 малки скилидки чесън
  • 3 яйца
  • 130мл. прясно мляко
  • 2с.л. зехтин
  • 100гр. краве сирене
  • 100гр. овче сирене
  • 100гр. сирене гауда
  • сол
  • черен пипер
Хубаво е брашното да се пресее (аз не го пресях, защото нямам сито :)), изсипва се върху работната площ, прави се кладенче и в средата се слагат маслото размекнато на стайна температура и нарязано на кубчета, яйцето и солта. Омесва се добре до средно твърдо тесто, добавя се водата, доомесва се още малко, завива се във фолио и отива на почивка в хладилника за 30 мин.
Слага се малко вода в тенджера да заври (аз я пълня на 1/3-1/4), през това време отстранявам дръжките от листата на спанака, измивам добре и попарвам листата за 3-4 мин. в заврялата вода. След това ги вадя и отцеждам от водата и нарязвам на не много ситно. В тиган загрявам зехтина (на много места го дават с масло), нарязвам на ситно зеления лук и чесъна и ги запържвам леко за няколко минути заедно със спанака. Чесъна добавям малко по-късно от лука , защото ако го сложим в началото и огъня е силен рискувам да го изгоря. В купа разбивам добре яйцата, добавям млякото, сирената и запържените зеленчуци.
Вадя тестото и го разточвавм на тънко, така че да може да покрие добре формата ми за печене, вкл. и стените. Внимателно премествам тестото върху формата, като изрязвам излишното (става лесно ако минете с точилката върху формата), притискам добре към стените и основата, дупча основата с вилица за да не се надуе и пека на 160 докато леко порозовее. По рецептите го дават за около 15мин, на мен ми отне около 25мин.
Когато е готово вадя тавата от фурната, изсипвам плънката вътре и връщам обратно. Пека на 180 градуса за около 40мин. на горно и долно без вентилатор. 
Искам да ви кажа, че бях безкрайно изненадан - толкова ухание не се е носило из дома ни от доста време. Прекрасен аромат, прекрасен вкус, ястие подходящо както за топла, така и за студена консумация, като предстие или основно... Аз лично го опитах студен и бях като тези известните кулинари по ТВ шоата - "Мммм, уааау, оооо"! Просто чудесно предложение, което определено съвсем скоро ще приготвя пак!




събота, 19 декември 2015 г.

Бананови палачинки с овесени ядки (обновена)


Последните месеци покрай всичките ремонти и ужасния обем от работа буквално бях изгубил цялото си въображение, сили и желание да готвя... Тежка година изпълнена с купища предизвикателства, която е на път да си отиде и да остави сладко-киселия си привкус за дълго. Тази седмица обаче щеше да е последната работна за годината за мен и това сякаш събуди в мен оживление и всеки изминал ден това ме караше повече и повече да усещам празничното настроение. И ето ме в края на седмицата удобно легнал на диванчето, завит с одеалце и с чаша ароматно кафе в ръка. Най-накрая! Дълго чаканата почивка дойде. Aх какво удовлетворение изпитвам и съм много щастлив, защото поне за малко ще имам време за себе си и най-близките ми. Вдъхновението за експерименти дойде още преди края на седмицата преди 2-3 дни, когато вечерта бях на по питие с добри приятели и точно преди да се разделим с единия, той тръгна да ми споделя колко готина закуска си правел - палачинки с овесени ядки; много лесно било само блендер ти трябвало, обаче така и не каза рецептата, качи се в колата и отпраши. Викам си, ще я видим тая работа. У дома имах 4-5 банана яко почернели и от няколко дни ежедневно експлоатирах новия ни блендер правейки си бананови смутита, само и само да не се наложи да хвърля бананите и си викам т'ва ще е - Бананови палачинки! Станах сутринта, прехвърлих набързо няколко рецепти в нета, за да се ориентирам и реших да направя само няколко бройки, колкото да закуся и за проба (със стандартната ми рецепта за палачинки стават около 20 палачинки). 

Продуктите (за 4 броя палачинки):
  • 1 яйце
  • 1 банан
  • 50гр. овесени ядки 
  • 100мл. прясно мляко
  • 1 с.л брашно (с връх)
  • сол 
  • захар
  • бакпулвер
Смлях овесените ядки в блендера на максимално ситно, след което добавих един банан накъсан на малки парченца, брашното  и прясното мляко и блиндирах до хомогенна кашичка.  
В купичка разбих едно яйце с щипка сол и захар и добавих много малко бакпулвер (едвам на връхчето на кафяна лъжичка). Към яйцето прибавих вече разбитата смес. (Опитвал съм с добавяне на абсолютно всички съставки в блендера наведнъж - пак става.) Пека в нагорещен тефлонов тиган за палачинки без мазнина, като обръщам палачинките подхващайки ги от единия края с нещо (шпатулка, нож...каквото имате под ръка и ви е удобно), след което внимателно ги обръщам с ръка. Понеже съм наясно колко са чувствителни палачилките към количествата продукти, а и няма как всеки път да ви става абсолютно еднаква сместа (все пак най-малкото бананите са с различен размер), бих ви препоръчал ако ви се стори сместа много гъста и не се разлива добре по тигана да добавите още малко прясно мляко, но като казвам малко имам предвид МАЛКО, защото както вече казах тези сладурчета са много чувствителни. Ако пък е много рядка добавете малко брашно за да сгъстите. Палачинките станаха невероятно пухкави и ароматни, така че ако се захванете с тях ви пожелавам да се получат поне толкова добре и да останете доволни от предложението!




четвъртък, 3 декември 2015 г.

Моята нова лаборатория

Здравейте отново,

след пауза по-дълга от очакваното отново дойде време да отделя нужното и на блога ми. Бях Ви споменал, че сме в процес на закупуване на ново жилище и след всичко, през което преминах твърдно мога да заявя, че това си е ИСТИНСКО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! Ако тръгна да изпадам в подробности, гарантирано този пост ще се превърне минимум в новела, затова ще ви спестя голяма част от авантюрите, които съпътстваха покупката, ремонта и обзавеждането на това жилище. Само ще кажа, че първия оглед на жилището бе в началото на Април, а сега сме... Декември. Кухнята бе последното парче от пъзела по обясними причини и за ремонта и обзавеждането отделихме доволно количество време, спирайки се на почти всеки детайл.

Ето така изглеждаше тя при покупката:

С големите мераци, които имам в кухнята бях твърдо решен, че искам изцяло нова кухня, затова реших да пусна всичко за продан в ОЛХ-а и да ви каже честно останах изненадам, колко мераклии имаше.
Разкарахме всичко от там и това бе резултата:

Естесвено махнахме и старите плочки, сменихме водопровода и пуснахме още малко контакти:


Всичко вървеше нормално - приключихме всички мръсни дейности като мазилки, шпакловки, сложихме новите плочки, бяхме почнали вече боята, сложихме контакти, пуснах си и един ключ за лед осветлението, което щеше да е над мивката и един ден докато слагах рамките на контактите леееко се подпрях на ключа за лед осветлението и БАМ... късо съединение! Бушона падна, цъкнах обратно ключа в изключено положение и си викам НИЩО - вързали са грешно ключа, ще го оправят... да ама НЕ! Вдигам предпазителя, ама ток само в банята :D ..Брех! Счупих телефоните на всичко познати еладжии, ама в петък към края на работния ден всеки се готви за някъде и няма кой, та си откарахме на свещи. На другия ден идва един майстор - ръчка там нещо и го оправи, аз излезнах да свърша някакви задачи и жената звъни след 2 часа и ми вика: "Идвай си щото ток пак нямаме"... Ужас! И се почнаха - втори майстор, трети майстор, никой не знае къде е проблема и всеки казва - тва е много странно, щото тока ту тръгва навсякъде, ту го няма никъде. И се стигна до решението, че трябва да се кърти, защото явно нещо някъде сме наранили някой кабел.
Поизкъртихме хубаво на 4-5 места, намерихме проблемия кабел, който бил давал отечка обаче греда - оказа се че кабела отива в хола (facepalm) и ми казаха - "Да не те плашим, ама може да се наложи да къртим оттатък". На другия ден намерихме друг майстор, който слава богу беше гуру. Дойде, каза това е късо съединение, анализира мрежата за 10 мин, копна над вратата, намери го и го оправи. Да е жив и здрав!

                     

И така след няколко дни мъки, купища разходи и две вечери на свещи в крайна сметка решихме проблема, за жалост обаче само частично, защото се окача, че не цялата ел.инсталация е сменена (както аз си мислех) и сега не е ясно до кога ще си имам читав ток! Ама какво да се прави - човек се учел цял живот!
От много време, още преди да наберат такава популярност много ми харесваха белите кухни с дървени плотове, та бях решил това да е! В Икеа си харесах профил, но се оказа, че кухнята е крайно нестандартна за Икеа и ще изгубя някакви пространства, а не можех да си го позволя с тази малка кухня (малко над 9кв.м.). Затова потърсих по другите фирми за кухни и за щастие открих нещо, което много наподобяваше Икейския профил Bodbyn.


Ето и в няколко стъпки инсталацията на кухнята :)








Относно уредите - реших да заложа на AEG. Понеже уредите от тази марка са си по-скъпички след дълго проучване намерих магазин, който предлага стоки изтеглени от немския пазар поради транспортни дефекти и така си взех уреди, който се предполага че са с високо качество и добра цена компенсирана от леките външни дефекти.
Както се вижда от снимките има още доста неща за довършване - имам още 3 вратички за слагане, цоклите, мисля да сложа корниз до мивката на който да закача сушилник и т.н., така че като измайсторя съвсем всичко ще се похваля пак :)

Надявам се да съм ви бил полезен с този пост, аз лично съм много доволен от цялото това приключение, не само защото имам нова кухня, а и защото натрупах доста опит, който със сигурност ще ми бъде полезен за напред! И още по-важното - ще мога да майсторя с нова доза вдъхновение!