четвъртък, 9 юли 2015 г.

За Домашният Крем Карамел и краткия, брутален живот на малките мъжки пиленца



Напоследък много взе да се шуми покрай био продукти, здравословно, домашно и т.н. И като всяко друго нещо в тази малка държава взе да става чак модерно :) Многобройни био сладкарници със сурови десерти, масово лепене на етикети върху стоките "произведено в БГ" и какво ли още не. Викам си - Брей, ще взема и аз да постна нещо БИО в този блог ;)

Слаб сладкар съм и не мога да готвя почти нищо сладко, по-точно не съм готвил! Условията ми все още не позволяват прецизна кулинария, затова се налага да приготвям по-простички неща.  А това, което днес споделям с вас е точно такова, вместо био обаче, аз бих го нарекал просто домашно - Домашен крем карамел.

Приготвям го с прясно мляко, което купувам от един малък фирмен магазин и което няма общо с пастьоризираното мляко от супермаркета, което издържа в хладилника по един месец+. Другата основна съставка предпочитам да ми е изпратена от някоя баба на село - това са яйцата. Ако пък не разполагате с такива - малкият фирмен магазин отновно е за предпочитане пред супермаркета. Вече има и ферми, които правят доставки до всички по-големи градове, но излиза и "по-солено", разбир се! Има и други алтернативни начини да се сдобиете с такъв тип продукти, като например БГБакалияFarmHopping и др.

Ето и едни факти, които не ми бяха известни до онзи ден, в който един мой познат го беше постнал и се зачетох. Статията е на англ.език, та за тези който не знаят или не им се зачита - става дума за това, че в световната индустрия за производство на яйца милиони малки мъжки пиленца биват смилани всяка година, забележете ЖИВИ... Защо??? - Отоговора е много прост за тях .. ами защото не снасят яйца! В статия още се описва, че Германия е на прага да стане първата държата в света, която да премахне тази ужасна практика. Открита е нова технология, която позволява определенято на пола, докато пиленцето е още в зародиш. По този начин всички мъжки яйжа могат да бъдат отстранени навременно. От една страна СУПЕР, от друга обаче се питам - Германия ще го въведе това, ама какво правим в другите държави? Затова си мисля, че на този етап, това което можем да направим е да си пазаруваме от бабите на пазара, малките ферми или най-добре е да си ползваме яйцата на баба, но за целта ви трябва баба, която има яйца!

Толкова по тази тема, а сега продуктите, които ползвам (Лесно се помням, всичко е 1 и 6):

За крема:

  • 6 яйца
  • 600 мл. прясно мляко 
  • около 100гр. захар (аз слагам на око) 
  • ванилия (може една цяла шушулка или 1 до 2 пакетчета от малките)

За карамела:

  • 6 с.л захаар
  • 1 с.л вода
Разбивам добре яйцата със захарта, след което добавям прясното мляко и ванилията.
В огнеупорен съд слагам захарта и водата и ги оставям на котлона включен на максимум. 
Захарта се загрява, почва постепенно да завира и променя цвета си. Когато се разтопи напълно и получи карамелен цвят я дърпам от котлона и разливам във формичките, ползвам метални шолички онези от детството ми, а понякога и стъклени формички. 
След като разсипя карамела по формичките изсипвам сместа отгоре и ги нареждам в тавичка, пълня тавава с вода, като гледам водата да покрие малко повече от средата на формите. Слагам тавата във фурната, включвам фурната да загрее до 180 градуса. В момента, в който достигне тези градуси и релето изключи я намалям на 150.. в моят случай я слагам на 155 градуса и пека докато хване хубав златист загар. При мен се пече около 70-80 мин. Като преценя, че е готово го изключвам и оставям да си изстине на спокойствие във фурната, след това прибирам в хладилника да се охлади добре и го консумирам така. Често стига трудно до хладилника :)!

Най-важното е да внимавате да не ви заври водата докато го печете или пък да влезе вода в крема докато нареждате купичките, вкарвате във фурната и т.н.

понеделник, 6 юли 2015 г.

Юлски уийкенд в полите на Витоша

Този пост ще прилича на останалите, но ще е и малко по-различен. Споделям ви в снимки едни прекарсно прекарани дни с приятели сред природата. Имахме си рожденик, хапнахме, пийнахме - точно по нашенски. Мисля да пропусна многословието този път и да ви прехвърля за миг поне на това прекрасно място :)

Ето как ме посрещна селото преди залез:
Малко по-късно бяхме някъде там, по-нагоре!





Имахме си хубави големи борове, които ни пазеха от острите слънчеви лъчи..
И хамак си имахме..
 А за плодовете не искам и да говоря :) снимките ще сторят това вместо мен!



 Естествено няма как да минем без скара на мято като това, и не само че минахме ми направо 2 дни бяхме само около нея.. косата ми още мирише на пушек :D
Изпробвахме и грила как работи
 И докато чакахме пиленцето да стане готово .... се опнахме за лека дрямка!
Междувременно имахме едни пържолки мариновани от предния ден, та решихме да ги метнем на ейтия речни камани, че сме чували че ставало добре ;) (Под сектрет ви казвам - по-добри пържоли не съм ял!)
 Тъкмо хапнахме и то взе, че стана време за ядене!

И така... 3 дни! Яли, пили и веселили, а сега е време да поработим, защото е Понеделник. 














Успешна седмица на всички!

сряда, 1 юли 2015 г.

Камби на фурна пълнени с кайма, ориз и зеленчуци или просто Пълнени чушки :)

Последните седмици съм ерген (без паника, само временно е!) и нещо нямам голям мерак да готвя за себе си. Затова и го правя много по-рядко и не се заигравам много. Друго си е да може някой друг да ти оцени храната! На всичкото отгоре съм в някаква много каръшка серия и всичко покрай мен се обръща с главата надолу, та няма и много настроение и вдъхновение, особено пък за по-завъртяни неща. Затова снощи като влезнах в супермаркета естествено отновя нямах никаква представа какво ще взимам да готвя, ама видях едни симпатични камби и направо си ги представих с резнати капачета и напълнени с нещо. Поизбрах ги да са що годе с една и съща форма и размери и малко по-късно вече се бях захванал с приготвянето им. Май беше време да сготвя в блога нещо по-традиционно. За плънката бях замислил кайма, ориз и каквито зеленчуци изровя :) ... просто не знаех точно какво имам, бях сигурен само за лука, чесъна, морковите и доматите, което ми бе достатъчно. Впоследствие прибирайки се вкъщи открих в хладилника корен от целина и 2 полу изгнили патладжана, който също реших да ползвам. След като нарязах първият на ленти се усетих, че мога да пробвам да напълня втория.


Ето всички продукти, които ползвах:

  • 400гр. кайма
  • 1бр. средно голям морков
  • 1бр. среден патладжан
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 средно голям домат (след крайният резултат констатирах, че може би с 2 домата ще стане по-добре, но все пак е въпрос на вкус)
  • 1 резан целина (не мога да кажа колко е като грамаж, затова пък имате снимка, от която да се ориентирате)
  • 1/2 ч.ч ориз
  • олио/зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • риган
  • босилек
  • пресен къдрав магданоз (разбира се може и обикновен)

След като съм нарязал зеленчуците на ситно ги запържвам за 2-3 мин. в тигана със загрятата мазнина. Ползвам около 4-5 с.л зехтин. Не добавям само патладжана, защото той абсорбира ужасно много мазнина и затова реших да го добавя накрая - тъкмо имах време да го накисна подсолен в малко вода, за да отстраня горчивият вкус. След зеленчуците добавям каймата. Започва една борба около 10мин., в която целта ми е да разбия каймата на максимално ситно. За целта използвам дървена шпатула. След това добавям измитият и изчистен ориз, запържвам съвсем леко и накрая добавям обеленият и нарязан на кубчета домат заедно с патладжана нарязан на ситно, добавям сол, ч.пипер, риган, босилек и чубрица на вкус (аз слагам по 1 щипка от всяка от тези сухи подправки) и държа още около 3-4 мин, като бъркам често. Измествам тигана от котлона, включвам фурната да загрява на около 170 градуса и се захващам с чушките. Изрязвам капачетата, изчиствам ги от семките и ги измивам. Също така изрязвам семките от самото капаче. На камбите реших да им направя по 2-3 дупки отдолу за да може по-лесно да се сготви ориза. Пълня ги, захлупвам с капачетата, наливам вода в тавата и пека до готовност.



Чушките си ги хапнах с бял сос, поръсени с пресен магданоз и леко препечен хляб (уж с лимец). Казвам уж, защото хич им нямам вяра!

За соса (2 порции):

  • 1 жълтък
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 с.л брашно
  • малко от водата от чушките (около 2-3 с.л)
  • малко масло (1 ч.л масло)
  • сол
  • ч.пипер
В съд разбивам жълтъка с киселото мляко, солта и ч.пипер и добавям 2-3 с.л от соса от чушките. В друг съд загрявам маслото и запържвам брашното в него за много кратко. Дърпам от котлона и изсипвам соса при маслото и брашното на бавна струйка, като бъркам постоянно. Това заедно с остраняването от котлона правя за да не пресека жълтъка, въпреки че май малко пак ми се пресече :)